tips & adviezen

WAT KUNT U DOEN OM VOETPROBLEMEN BIJ DIABETES TE VOORKOMEN?

 

Richtlijnen voor patiënten met diabetes en voetverzorging:

 

✤ Was de voeten elke dag.

✤ Dep de huid van de voeten droog. Een natte huid, vooral tussen de tenen, zorgt voor een omgeving waarin schimmels en bacteriën zich makkelijker kunnen manifesteren en infecteren.

✤ Voorkom uitdroging van de huid. Iemand met diabetes heeft vaker een droge  huid. Een droge huid heeft kleine kloofjes en barstjes in de hoornlaag. Deze is dan gevoeliger voor infecties. Vermijd te heet water en gebruik niet te veel zeep.

✤ Gebruik na het wassen of douchen een goede voetcrème, Crème de voeten ook in voor het slapen gaan.

✤ Loop niet op blote voeten. Draag badslippers in sportcomplexen, zwembaden en sauna’s.

✤ Neem geen voetbaden.

✤ Zorg dat de nagels kort blijven. Laat dit doen door een medisch pedicure om wonden te voorkomen.

✤ Draag comfortabele schoenen.

✤ Inspecteer elke dag uitgebreid de voeten. Lukt dit niet zelf roep dan de hulp van iemand anders in

✤ Reinig de schoenen minimaal éénmaal per week aan de binnenkant. De schoenen zijn een bron van bacteriën en schimmels die wachten op een kans om te infecteren. Het reinigen van schoen wordt vaak vergeten maar kan veel ellende voorkomen.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 WAT IS DIE HARDE VERDIKKING OP DE WREEF EN HOE VOORKOM IK DAAR PIJN AAN? 

 

 

De officiële benaming van een onderhuidse harde bult op de wreef is ‘tarsal boss’. De verdikking is een harde zwelling bovenop de voetrug.  De bult op de wreef kan veroorzaakt worden door een uitstekend stukje bot of kraakbeen, of door een cyste (ganglion).

Een cyste is een omkapselde holte gevuld met geleiachtig vocht. De bobbel, die overigens goedaardig is, zit op een plek waar de schoen op drukt en doet daarom vooral vaak pijn bij het dragen van de schoenen. 

Hoe ontstaat een verdikking op de wreef?

Er is niet altijd een duidelijke oorzaak. Een cyste kan ontstaan door overbelasting of vaak achter elkaar dezelfde beweging maken. Het kan ook passen bij artrose van een gewricht. Een cyste kan vooral in het begin pijnlijk zijn en dan vooral bij krachtige inspanning van de voet of enkel. Cysten veranderen vaak van grootte. Ook kunnen ze vanzelf helemaal verdwijnen.

Als er een stukje bot of kraakbeen uitsteekt, kan dit zijn ontstaan door (beginnende) slijtage van één (of meerdere gewrichtjes)op de voetwreef. 

Bij een hol-of platvoet kan zich ook een bult op de wreef ontwikkelen. 

 

Als de verdikking constant even groot blijft, is het waarschijnlijk een botje of stukje kraakbeen dat uitsteekt, maar als de bult op de wreef de ene keer groter is dan de andere keer, betekent dit dat de bult ontstaat door vloeistof en is het dus een cyste. De bult wordt  groter na inspanning of het dragen van nauwe schoenen (=trigger!). Er bevindt zich dan meer vloeistof in de cyste. Na rust is de bult weer kleiner (de vloeistof is dan geleidelijk opgenomen door het lichaam).

  

Vetertechniek

Om de druk op de bult op de wreef te verminderen, kunt u de veters in de schoen op een andere manier veteren.

De veters worden dan om de bult heen geregen, waardoor de druk op de wreef op een andere manier verdeeld wordt. 

 

 

 

 

Veter om bult heen rijgen

Voorbeeld van veter rijgen om een bult heen.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

10 TIPS: WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN SCHOENEN?

 

 

 

Een vraag die veel gesteld wordt in de praktijk is: wat zijn nu goede schoenen? 

 

Het antwoord hierop is niet eenvoudig, want wat voor de een geschikt is, is dat totaal niet voor de ander. 

De een heeft brede voeten, de andere smalle.

In de winkel zie je een geweldige schoen staan....hij zit lekker, maar thuis merk je dat er net een vervelend randje aan zit of dat de schoen knelt. 

 

Met onderstaande tips voorkom je misschien een hoop ellende.....

 

 

✤1: Koop de schoenen bij voorkeur in de middag

Onze voeten zwellen in de loop van de dag door het vasthouden van vocht wat op. Daarom is het aan te raden in de middag schoenen te kopen en niet in de ochtend. Het kan zomaar zijn dat de schoenen die je in de ochtend hebt gekocht in de middag toch knellen.

✤2: Draag sokken die je normaal ook draagt

Neem bij het passen van schoenen sokken mee die je normaal gesproken ook draagt. Pas je een schoen met een dunne sok en heb je normaal dikkere sokken aan, dan kan het zijn dat de schoen toch te strak zit of andersom juist te groot is.

✤3: Staar je niet blind op de maat van een schoen

Al eeuwen draagt u maat 37? Nu blijkt deze ineens niet meer te passen!  Wist u dat voeten in de loop der tijd groter kunnen worden en dat dit wel een schoenmaat kan schelen. Meet altijd voor aankoop de schoenmaat na. Buiten dat is de ene maat 37 bij merk A soms niet dezelfde maat 37 bij merk B.  Het beste is dat je meerdere maten past en de schoen koopt die het beste aansluit op je voet.

✤4: Koop de juiste maat

Er zijn een aantal manieren om te kijken of de schoen de juiste maat heeft. De voet kan natuurlijk worden opgemeten met een maatmeter, hiermee wordt de exacte maat bepaald. Is er geen maatmeter aanwezig: doe de schoen aan, ga staan, schuif met de voet (terwijl de schoen los/open is) zover mogelijk naar voor, tot de tenen de neus raken. Als u een vinger achter de hiel in de schoen kunt steken is de maat goed. Wanneer dit niet gaat, is de schoen te klein. Let op: met gestrekte tenen in de schoen en goed op de voet steunen! Draagt u steunzolen? Let er dan op dat de schoen een uitneembaar voetbed heeft en pas de schoen altijd met uw steunzool er in. 

✤5: De breedte van de schoen

Het is niet de bedoeling dat een schoen gaat knellen. Let dus altijd goed op de breedte van de schoen, zeker als je een brede voet hebt. Kijk wanneer je de schoen aan hebt of de voet de schoen niet uit model drukt (dat je als het ware "naast de schoen staat"). Mocht dit wel zo zijn dan hebt je niet een grotere maat nodig, maar een grotere breedtemaat. Kan je de voet van links naar rechts bewegen in de schoen, dan is de schoen te breed en moet je op zoek naar een smallere schoen en niet naar een kleinere schoenmaat.

Let op! Niet alle merken houden dezelfde breedtematen aan, hier kan dus verschil in zitten.

 

✤6: Stiksels en naden

Wanneer je gevoelige voeten, diabetes, reuma of knobbels aan de voeten hebt is het belangrijk om op te letten dat er geen stiksels en naden over bijvoorbeeld de knobbels lopen. Stiksels en naden geven altijd druk en rekken niet uit en kunnen dus wondjes veroorzaken. 

✤7:Het buigpunt van de zool

Een schoen mag niet te slap zijn. Daarom is het belangrijk om bij het kopen van de schoen op het buigpunt te letten. 

Een goede schoen testen

Als u de schoen in de hand heeft kunt u de schoen als volgt testen:

  • Is de schoen rond de hiel stevig? Voel met uw duim of de achterzijde van de schoen in te drukken is.
  • Buigt de schoen waar uw tenen buigen als u op uw tenen staat? Als u de schoen buigt is dat ongeveer bij de bal van de voet. Dan is de schoen goed. De zool hoort niet ergens anders te buigen.
  • De zool van de schoen mag niet te slap zijn. Probeer de neus en de hak van de schoen in tegengestelde richting te draaien (“wringen”). Gaat dit moeilijk dan is de zool stevig en dus goed.

✤8: De dikte van de zool

De dikte van de loopzool heeft invloed op het comfort tijdens het lopen. Wanneer je op een erg dunne zool loopt voel je elk steentje veel gemakkelijker, omdat er minder wordt gedempt tijdens het lopen. Een dikke zool doet dit meer en is ook geschikter voor mensen die gedurende de dag veel moeten staan en/of lopen.

✤ 9: Zorg voor een goed sluitende hielpartij

De hielpartij, ook wel het contrefort genoemd, zit achteraan de schoen bij de hiel. Deze moet goed om de hiel heen sluiten. Dan houdt hij namelijk de voet tijdens het staan en lopen goed op zijn plaats. Loop daarom een aantal keer op en neer bij het passen van de schoenen. Schuif je met je voet of glip je met de hiel uit de schoen dan is de hielpartij niet passend en mogelijk te breed. Ga dan op zoek naar een smallere hielpartij.

✤10: De juiste teenhoogte

De teenhoogte wordt vaak vergeten bij het kopen van schoenen, maar deze is zeker belangrijk. Koop je namelijk schoenen waarbij de neus te laag is dan kan het zijn dat de schoen tegen de nagel gaat drukken en er pijn en verkleuring aan de nagel gaat optreden. Als u staat moeten de tenen nog een beetje omhoog kunnen wiebelen. 

 

TOT SLOT:
 

Zit een schoen niet lekker in de winkel? Koop deze dan niet. Schoenen inlopen, uitlopen, aan wennen etc. is niet nodig. Een goede schoen zit gelijk goed! 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

TIPS OM VETERS TE STRIKKEN

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------